Αίτνα-Ιταλία-Ελλάδα-Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών-ισχυροί άνεμοι-τέφρας-Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης-Ινστιτούτου Αστρονομίας-σωματίδια

Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη της δύναμης της φύσης, η Αίτνα, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, ξύπνησε και πάλι, απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων. Η έκρηξη, που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου, κορυφώθηκε την επόμενη ημέρα, με το μείγμα να φτάνει σε ύψος έως οκτώ χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στην Ιταλία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι μετέφεραν την τέφρα και τα αέρια προς την Ελλάδα, επηρεάζοντας την Αττική και την Πελοπόννησο. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέσω του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης, παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η παρουσία της ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Πέρα από την πιθανή επίδραση στην ποιότητα του αέρα, η τέφρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αεροπορική κυκλοφορία, καθώς οι σωματίδια τέφρας μπορούν να βλάψουν τους κινητήρες των αεροσκαφών. Επιπλέον, η κατάθεση τέφρας στο έδαφος μπορεί να επηρεάσει τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι αρχές και οι επιστήμονες συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν ενημερωμένοι και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας, ειδικά σε περιοχές όπου η τέφρα έχει πέσει σε μεγάλες ποσότητες. Η κατάσταση απαιτεί προσοχή, αλλά παρέχει επίσης μια σπάνια ευκαιρία για την επιστημονική κοινότητα να μελετήσει τις διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια και μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη.

Στο magazine-Jim Kiriakopoulos θα ξαναπούμε για την Αίτνα