Φαίνεται πως το μυστήριο με το ψηφιδωτό 1.700 ετών έχει λυθεί. Το εντυπωσιακό αυτό μωσαϊκό, που βρέθηκε στην Αμάσεια της Τουρκίας, απεικονίζει μορφές θεών και φέρει ελληνικές επιγραφές που συμβολίζουν μία ρωμαϊκή στρατιωτική μονάδα. Στο κέντρο του μωσαϊκού, υπάρχει ένα κυκλικό σχήμα που μοιάζει με μενταγιόν, με τις επιγραφές «‘KTI – CIC’ και ‘ΠAPEM – BOΛH’», που περιβάλλουν τη μορφή του θεού Πρίαπου.
Στο κέντρο της εικόνας βρίσκεται η μορφή του θεού Πρίαπου, περιβαλλόμενη από πλούσια χρωματιστά πετράδια που σχηματίζουν το ψηφιδωτό. Ο Πρίαπος απεικονίζεται με τα χαρακτηριστικά του ως θεός της γονιμότητας, με ένα μεγάλο στεφάνι από φύλλα και καρπούς γύρω από το κεφάλι του. Γύρω από την κεντρική μορφή, οι ελληνικές φράσεις είναι γραμμένες με κομψά γράμματα, προσδίδοντας μια αίσθηση μυστηρίου και ιστορίας.
Ο Πρίαπος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είναι ο θεός της γονιμότητας, προστάτης των υποζυγίων και οικόσιτων ζώων, των καρποφόρων φυτών, των κήπων και των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική καθώς είναι το πρώτο μωσαϊκό που βρέθηκε στην Ανατολία και ανήκει σε ρωμαϊκή στρατιωτική μονάδα, κάτι που το καθιστά μοναδικό. Η Αμάσεια, μια πόλη με πλούσια ιστορία που ιδρύθηκε το 4.000 π.Χ., ήταν κέντρο πολλών αυτοκρατοριών της αρχαιότητας και πρωτεύουσα της Ποντιακής Αυτοκρατορίας. Το μωσαϊκό αυτό ανακαλύφθηκε το 2013 και μετά από λεπτομερείς μελέτες και έρευνες, τώρα αποκαλύπτει τα μυστικά του στον κόσμο.
Στο magazine-Jim Kiriakopoulos θα ξαναπούμε για τις εκκλησίες και τα την ελληνική μυθολογία,